Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Comunicate de presa

Al doilea eveniment din seria Dialogurilor de la Bucuresti: 12 specialisti de talie internationala in beneficiul invatamantului romanesc

Al doilea eveniment din seria Dialogurilor de la Bucuresti: 12 specialisti de talie internationala in beneficiul invatamantului romanesc

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU), prin proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”, organizeaza al doilea eveniment din seria „Dialogurile de la Bucuresti”, in perioda 31 octombrie - 1 noiembrie 2009, in sala Virgil Madgearu, din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucuresti.

„Dialogurile de la Bucuresti” reprezinta un concept care reuneste 10 evenimente de tip atelier de lucru colaborativ (mutual learning workshop). Vor participa cei mai importanti specialisti in studii prospective (foresight) din lume, precum si specialisti in invatamantul superior din Romania. 

Cel de-al doilea workshop va avea ca tema „Scenario Building: Methods, Approaches and Applications In Higher Education” (Constructia de scenarii: metode, abordari si aplicatii in invatamantul superior).

Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” are ca obiectiv crearea unor conditii favorabile pentru ca invatamantul superior romanesc sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, in contextul globalizarii si schimbarii paradigmelor din invatamantul superior.

Unul dintre scopurile proiectului este dezvoltarea capacitatii de analiza strategica pe termen lung la nivelul actorilor din sistemul de invatamant superior.

In vederea acestei imbunatatiri a capacitatii de leadership, proiectul are in vedere consolidarea comunitatii romanesti de practicieni foresight (studii prospective) si integrarea sa in comunitatea internationala. Pentru aceasta se organizeaza la Bucuresti un set de 10 workshop-uri avand ca obiectiv dezvoltarea conceptelor fundamentale de foresight prin dialogul unor experti de marca pe plan international.

„Am reusit pentru a doua oara in numai 2 luni sa aducem la Bucuresti personalitati importante in domeniul studiilor prospective ale caror lucrari au o larga recunoastere la nivel international. Acesta demonstreaza faptul ca exercitiul de foresight pe care il derulam in invatamantul romanesc, prin proiectul Calitate si Leadership este unul de talie internationala si urmareste toate rigorile studiilor prospective, dar si faptul ca Romania are un potential de dezvoltare foarte mare in acest domeniu,” spune Prof. Dr. Adrian Curaj, coordonatorul proiectului Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc.

Workshop-urile sunt impartite in doua sectiuni:

- prima parte este orientata spre clarificarea si dezvoltarea conceptelor fundamentale de foresight

- a doua parte este orientata spre aplicarea conceptelor in exercitiul romanesc de foresight in domeniul invatamantului superior.

Rezultatele fiecarui atelier vor fi incarcate pe o platforma colaborativa online (ForWiki va fi disponibila din 2010) pentru utilizare ulterioara in exercitii de foresight.

Participanti:

In cadrul celui de-al doilea workshop din seria Dialogurilor de la Bucuresti vor fi prezenti specialisti internationali in foresight precum:

George M. Cairns, profesor de Management din cadrul RMIT University, Melbourne, Australia. A contribuit la dezvoltarea metodologiei constructiei de scenariu fiind co-autor al unor lucrari pe aceasta tema si predand in Marea Britanie, Europa, Asia si Australia. A coordonat proiecte de constructie de scenarii organizationale in domenii cum ar fi controlul traficului aerian in Europa, viitorul agriculturii si a rezervelor de apa in Australia, viitorul e-government in Scotia si al educatiei tertiare in Australia.

Murray Turoff, Profesor emerit al New Jersey Institute of Technology, co-autor al lucrarii „The Delphi Method: Techniques and Applications” (1975).  Profesorul Turoff este cunoscut ca si creator al procesului Delphy in anii ’70. Este de asemenea autor al lucrarii premiate The Network Nation: Human Communication via Computer" in 1978.  Are o experienta vasta in studii prospective si studiul politicilor utilizand procesul Delphi. Este coautor al Delphi Method Book din 1975 si a unei noi lucrari despre Emergency Management Information Systems care va fi lansata in 2009.

Gill Ringland, autoare a lucrarilor  „Scenario Planning” (Wiley, 2006) si „Scenarios in Public Policy” (Wiley, 2002) care au devenit best-selleruri pe amazon.com. Gill Ringland este bine cunoscuta ca autor, consultant si trainer pe constructia de scenariu si strategie.

Elie Faroult, Foresight Unit, Comisia Europeana, Bruxelles

Kiira Karkkainen, analist al Centre for Educational Research and Innovation (CERI) din cadrul OECD, preocupata de invatamantul pentru inovatie, dar si de inovatie in invatamant. Experienta sa vizeaza politicile educationale progresiste in tarile nordice in contextul dezvoltarii internationale, cooperare si diplomatie in Comisia Europeana, UNESCO si Misiunea Finlandeza a Natiunilor Unite in Romania.

Starr Roxanne Hiltz, profesor emerit in Department of Information Systems Institut of Technology, New Jersey. A contribuit la dezvoltarea invatamantului online, fiind autoare a cartilor  „The Virtual Classroom” (1994), “Learning Networks” (coautor, 1995) and “Learning Online Together” (coautor, 2005).

Ziauddin Sardar, City University London, editor al prestigioasei reviste de studii prospective „Futures”, este cunoscut ca scriitor, om de radio si critic cultural. A scris peste 45 de carti printre care „The Future of Muslim Civilisation” (1979), “Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come” (1985) si bestsellerul international “Why Do People Hate America?” (2002).

Campbell Warden  este expert extern, evaluator si trainer pentru UNESCO si United Nations Industrial (UNIDO); Campbell Warden a lansat initiativa HERO (Managing and Reporting Intangibles by Higher Education and Research Organisations) in 2001.

Katjia Pook este consultant independent si „Consultant sistemic si psihoterapeut” (bazat pe gandirea sistemica in sistemele sociale) avand expertiza in managementul capitalului intelectual, managementul cunoasterii, dezvoltarea organizational si a resurselor umane.

Ozcan Saritas este cercetator la PREST, Manchester Institute of Innovation Research, University of Manchester, precum si editor al revistei "Foresight".

Riel Miller este expert international in designul si implementarea proiectelor strategice de foresight. Printre clientii sai se numara Cisco Systems si Philips precum si Guvernul Irlandei, Guvernul Canadei si Comisia Europeana. Preda in toata lumea si este profesor al Masters in Public Affairs, Institut de Sciences Politique (Sciences-Po), Paris, France si membru al Association of Professional Futurists precum si in alte organizatii de profil din Marea Britanie.

Informatii suplimentare

Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este unul dintre cele cinci proiecte strategice pentru invatamantul superior derulate de CNCSIS, CNFIS si UEFISCSU si finantate prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Misiunea UEFISCSU este de a gestiona resursele financiare necesare in vederea sustinerii dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare. Pentru aceasta, organizatia urmareste atragerea de noi surse financiare si orientarea activitatilor sale spre un management de calitate al finantarii invatamantului superior si al cercetarii stiintifice.

Obiectivul general al proiectului “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este sa dezvolte, prin implicarea tuturor partenerilor relevanti, o viziune si o strategie pentru invatamantul superior romanesc (pentru orizontul anului 2025), care sa fundamenteze politicile si actiunile pe termen mediu si lung contribuind la imbunatatirea managementului strategic, financiar, al resurselor umane si al resurselor de invatamant ale universitatilor, la promovarea inovarii, a cooperarii si a parteneriatului intre universitati, mediul de afaceri si centrele de cercetare pentru dezvoltarea societatii cunoasterii din Romania.

Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro

Data publicarii:

Arhiva

toate articolele